Ztráty potravinářských podniků kvůli uzavření restaurací jsou 750 milionů týdně

Ztráty potravinářů kvůli zavření restaurací a školních jídelen činí 750 milionů korun týdně. Postižené jsou velké, střední i malé firmy. Jde prakticky o celý tento průmyslový segment - od výrobců nápojů přes mlékaře, zpracovatele masa až po pekaře a lahůdkáře. Uvedla to prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent,“ řekla Večeřová. Problémy mělo mnoho firem podle ní už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. „Navíc je období čtvrtého čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejvyšší – asi 40 procent ročního objemu – tedy mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno,“ vysvětlila. Podle ní zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. „I zde tedy vznikl problém s uzavřením prvního stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. A pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit,“ uzavřela.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *