Značku Regionální potravina Plzeňského kraje může používat dalších devět výrobků

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získalo dalších devět výrobků. Používat ji tak smí 35 produktů, nově třeba švestky s karamelem a lesní špek. Značka má být pro spotřebitele zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin. Soutěž se letos uskutečnila podvanácté, porota posuzovala rekordních 130 výrobků od 37 farmářů a potravinářských firem v kraji. Uvedla to krajská koordinátorka Helena Hnojská ze obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov.

„Letošní ročník soutěže byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii alkoholických a nealko nápojů. V kategorii sýrů včetně tvarohu a mléčných výrobků ostatních byl značný počet kozích produktů,“ uvedla Hnojská. Kvůli přetlaku soutěžících porota udělila dalších sedm dodatečných ocenění, což není oficiální značka. Dostala ho třeba hovězí sušená šunka, zelná šťáva či Nebílovský mošt. Loni komise hodnotila 104 výrobků. „Aktuálně se značkou může chlubit 35 výrobků z kraje,“ řekla koordinátorka. Značku podle Hnojské začínají vnímat také zákazníci. Razantní nárůst počtu přihlášek do soutěže si vysvětluje více než dvanáctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Jejím partnerem je Plzeňský kraj, který produkty také propaguje. Podobně veterinární správa a potravinářská inspekce motivují kvalitní výrobce, aby se přihlašovali. „Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už počtvrté,“ řekla Helena Macháčková z firmy Od Macháčků z Rybnice na severním Plzeňsku, která opět uspěla s „Kouzelnými hruškami se skořicí“. Podle Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku administruje, je v celé ČR aktuálně oceněno 407 produktů od 312 výrobců.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *