Zemědělský výbor chce zmírnit zákaz dvojí kvality potravin

Rozdíly ve složení potravin v různých zemích pod stejným obalem možná budou zakázané, pouze pokud budou "podstatné". Toto zmírnění dnes doporučil sněmovně přijmout v novele zákona o potravinách prostřednictvím pozměňovacího návrhu poslance Pavla Kováčika zemědělský výbor. Celou vládní novelu, podle níž za porušení zákazu prodeje potravin v tzv. dvojí kvalitě bude hrozit pokuta až 50 milionů korun, výbor také podpořil. Předloha také zvětšuje pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a rozšiřuje možnost označit potravinu za českou.

Až padesátimilionovou pokutu za takzvanou dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman. Na dodržování zákazu dvojí kvality bude dohlížet SZPI. Poslanec Petr Bendl míní, že odpovědnost by se měla přenést na výrobce potravin, pokud by nešlo o výrobu tzv. privátních značek, které nabízejí svým jménem obchodní řetězce. Většina poslanců ve výboru ale ruku pro jeho pozměňovací návrh nezvedla. Poslanci se také přeli o to, že SZPI zatím nepředložila metodiku kontrol obchodníků, která není v zákoně přesně stanovená.
Návrh novely dále zmírňuje přísnost definice české potraviny. „Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávoviny nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu. U masa naopak vládní návrh zpřísňuje možnost označování nezpracovaných potravin ze zvířat za české jen na případy, kdy je poražené zvíře narozené a odchované v tuzemsku.
Zaměstnanci SZPI budou moci podle novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Teď to při běžném kontrolním nákupu dělají podle zákona o kontrole. Podle ministerstva je nezbytné změnu zajistit, aby měli inspektoři chráněné osobní údaje a aby kontroly nebyly mařeny.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *