Výrobci v Libereckém kraji se mohou hlásit do soutěže Regionální potravina

Malí a střední výrobci v Libereckém kraji se mohou hlásit do soutěže o prestižní značku Regionální potravina. V letošním roce se koná už podvanácté. Soutěží se v devíti kategoriích, přihlášky je možné podávat do 25. května, řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje. Slavnostní vyhlášení oceněných spojené s tradiční ochutnávkou se uskuteční v Liberci 16. září.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. „Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele,“ řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.
„Značka Regionální potravina si za 12 let své existence vybudovala dobré jméno v povědomí spotřebitelů a je pro ně zárukou kvality. Ocenění výrobci získají mediální podporu a budou prezentováni v průběhu letošního roku,“ doplnil krajský radní pro zemědělství Václav Židek.
Loni účast poznamenal koronavirus, zájem byl nižší než o rok dříve. Porota posuzovala 81 výrobků od 24 firem. Každý totiž může přihlásit až pět výrobků. Označení Regionální potravina Libereckého Kraje má od loňského roku krůtí klobása firmy Prominent, sušené maso „Prase na citronech“ od Marka Pirocha. Regionální potravinou je kozí sýr s česnekem z Farmy pod Ještědem, rakytníkový jogurt z farmy Volavec nebo borůvkovo-tvarohový dort z Ralska od Ivany Jablonovské. Značku kvality získal také Prezidentský speciál 12° z Pivovaru Volt, Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého, Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku od Martiny Papežíkové nebo Učňovská houska ze Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu.
Pravidla značky jsou poměrně přísná, před třemi lety tak dva výrobky v kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože ta tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky provozu, které odhalila veterinární kontrola.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *