Výrobce brambůrků Hobža spustil novou linku

Výrobce brambůrků Petr Hobža SNACK ze Strážnice spustil novou výrobní linku, která může za hodinu vyrobit až 1,2 tuny brambůrků. Zároveň nová technologie umožnila zcela zabránit vypouštění par ze smažení do komína. Místo toho se aromatické látky spálí a teplo ze spalování se zpětně využívá, díky čemuž se daří snížit náklady, uvedl ve zprávě výrobní ředitel Libor Hobža.

Firma nyní zvýšila kapacitu čtyřnásobně. V srpnu chystá montáž další linky, díky které se zvýší efektivita výroby, protože bude možné vyrábět až šest různých příchutí současně, dosud bylo možné vyrábět jedinou. Celkem se jedná o investice za téměř 100 milionů korun. Denně by se měla výroba pohybovat okolo 30 tun brambůrků.
Podle Hobži nyní nikdo ani přímo u komína nepozná, že se ve firmě smaží brambůrky. "Pachy z výroby zcela eliminujeme. Pára z fritézy je odvedena do spalovací komory kotle, kde se spalují veškeré aromatické látky při teplotě okolo 800 stupňů Celsia. Současně se tímto procesem ohřívá fritovací olej. Zároveň pára předehřívá komoru a tím pádem šetří spotřebu plynu. Odpadní teplo lze také využít k ohřevu teplé užitkové vody či k vytápění," popsal Hobža.
Firma v posledních letech významně roste nejenom v Česku, ale hlavně v zahraničí. "Právě rostoucí poptávka v blízkém zahraničí, ale i například ve Spojených státech, nás dovedla až k razantnímu navýšení výroby. Aktuálně se nám začíná více dařit také na Ukrajině," uvedl obchodní ředitel Petr Hobža mladší.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down