Výrobce brambůrků Hobža instaluje novou linku

Výrobce brambůrků Petr Hobža SNACK ze Strážnice letos v srpnu chystá instalaci výrobní linky za více než 40 milionů korun. Umožní vyrábět současně brambůrky až šesti různých příchutí. Současná dokáže jen jednu. Důvodem je rostoucí počet příchutí a čím dál vyšší poptávka především ze zahraničí, řekl výrobní ředitel Petr Hobža.

Firma se chystá přidat k tradičním příchutím, jako je slaná, česneková, papriková a slaninová, také například limetkovou, dále brambůrky s příchutí čedaru a papriček jalapeño, pepře a rozmarýnu či smažené cibulky. Už loni firma avizovala, že během dalších dvou let investuje do modernizace výroby, zvýšení jejího objemu a do modernizace skladování 140 milionů korun. Denní kapacita má po všech investicích dosáhnout až 30 tun, dosud byla 12 až 13 tun. Výroba je také ekologičtější, protože firma pořídila nedávno novou fritézu, která využívá rekuperace k ohřevu oleje pro smažení, využije se tedy odpadní teplo. Systém je uzavřený a emise oxidů dusíku a oxidu uhličitého jsou minimální.
Firma v posledních letech významně roste nejenom v Česku, ale hlavně v zahraničí. "Právě rostoucí poptávka v blízkém zahraničí, ale i například ve Spojených státech, nás dovedla až k razantnímu navýšení výroby. Aktuálně se nám začíná více dařit také na Ukrajině," uvedl obchodní ředitel Petr Hobža mladší.
Předloňský obrat firmy, která vznikla v roce 1988, dosáhl 165 milionů korun a zisk před zdaněním přesáhl deset milionů. Brambůrky se od chipsů odlišují tím, že chybí proces blanšírování, tedy propláchnutí lupínků vodou před smažením. Výroba je sice složitější, ale zůstává výraznější bramborová chuť.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down