Výroba masa v hradeckém kraji loni vzrostla

Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o 7,5 procenta. Po mírném poklesu v roce 2017 tak výroba masa v kraji navázala na trend trvalého růstu produkce mezi lety 2012 až 2016. Bez drůbežího vyrobily loni masokombináty v regionu 27 723 tun masa. V celé ČR výroba masa loni vzrostla o 1,4 procenta na 282 749 tun, uvedl Český statistický úřad.

Za loňským nárůstem produkce masa v hradeckém kraji stojí zvýšení výroby vepřového masa o 7,8 procenta na 22 625 tun. Produkce hovězího masa vzrostla o 5,8 procenta na 5085 tun. Skopového a kozího masa loni jatka zpracovala dohromady osm tun, v roce 2017 to bylo sedm tun.

Výroba masa v Královéhradeckém kraji přes zvýšení v posledních letech zdaleka nedosahuje hodnot z let 2000 až 2004. Nejvyšší produkce masa v novodobé historii kraje byla v roce 2000, a to 37 151 tun. Ještě v roce 2005 se vyrobilo téměř 35 tisíc tun, pak následoval postupný propad až na 19 tisíc tun v roce 2011.

Podíl hradeckého kraje na výrobě masa v Česku loni dál mírně vzrostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 9,8 procenta, zatímco v roce 2017 to bylo 9,2 procenta a o rok dříve 8,9 procenta. Největšími tuzemskými výrobci masa jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, které ho loni dodaly téměř 55,8 tisíce tun. Hradecký kraj byl mezi kraji loni pátým největším producentem masa.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *