Výroba masa v ČR ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla

Výroba masa v Česku letos ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,3 procenta na 116 277 tun. Zvýšila se produkce vepřového, hovězího i drůbežího masa. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu ale podle úřadu přispěla hlavně nízká srovnávací základna z druhého čtvrtletí roku 2020, kdy za první vlny koronavirové pandemie výroba masa meziročně klesla o 2,2 procenta. Nákup mléka v letošním druhém čtvrtletí klesl oproti loňsku o 2,1 procenta na 782,8 milionu litrů.

Pokud by se vývoj produkce masa srovnával s obdobím před pandemií, byl by růst za letošní druhé čtvrtletí podle ČSÚ nižší. „Vzhledem k poslednímu srovnatelnému období před koronavirovou pandemií, druhému čtvrtletí roku 2019, vychází výsledek produkce masa vyšší o dvě procenta,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Nejvýrazněji rostla letos ve druhém čtvrtletí oproti roku 2020 produkce vepřového masa, a to o 6,4 procenta na 54 717 tun. Výroba hovězího masa stoupla o 4,3 procenta na 17 996 tun a drůbežího masa o 1,8 procenta na 43 542 tun. Klesla jen produkce skopového a kozího masa, která ale výrazně kolísá. Snížila se téměř o 60 procent na 21 tun.

Počty poražených kusů zvířat například u skotu celkově stouply meziročně o 5,5 procenta na zhruba 58.100 a u prasat o 7,9 procenta na 596 300. Výrazně vzrostly porážky prasnic, kterých přibylo o 27,6 procenta. Stavy chovaného skotu a prasat se ve 2. čtvrtletí meziročně výrazněji nezměnily. Ke konci čtvrtletí bylo v Česku chováno 1,524 milionu prasat, což bylo oproti loňsku o 0,2 procenta více. Stav skotu stoupl o 0,4 procenta na 1,413 milionu.

Oproti loňsku vzrostly ve druhém čtvrtletí také ceny jatečného skotu, které se zvýšily o 3,3 procenta. Ceny jatečných prasat však výrazně klesly, zlevnění dosáhlo 17,7 procenta.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *