Vědci z Mendelovy univerzity v Brně šlechtí odrůdy cizrny odolné vůči suchu

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží o vyšlechtění nových odrůd cizrny, které by byly například odolnější vůči suchu. Má to usnadnit pěstování této luštěniny v podmínkách teplejších částí České republiky. Univerzita to oznámila v tiskové zprávě.

„Cizrna dobře snáší teplejší klima a je poměrně odolná vůči suchu, proto by zde mohla být v budoucnu hojně pěstována. Prozatím se v tuzemsku pěstuje jen na 150 hektarech v teplejších oblastech, například u Kroměříže a Mikulova, kde je její růst ale limitován suchem, které se negativně projevuje na výnosu,“ uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty univerzity.
Takovým ztrátám má předejít vyšlechtění nových odolnějších odrůd cizrny, které budou přímo určené pro pěstování v klimatických podmínkách těchto částí republiky. „To by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení. Pochopení biologických procesů a doplnění chybějících informací o vývoji semene, osemení a jeho úloze v dormanci je pro zemědělství velmi důležité. Získané informace budou využitelné jak v základním výzkumu, tak ve šlechtění cizrny pro lepší odolnost k abiotickým stresům, jako je sucho,“ dodala Sedláková.
Cizrna beraní, nazývaná také římský hrách, je považována za jednu z nechutnějších luštěnin a pro výživu je velmi přínosná. Je bohatá na bílkoviny i minerály a vitamíny. Rostlině vyhovuje teplejší klima.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *