V Moravskoslezském kraji je nejvíce domácích porážek skotu

V Moravskoslezském kraji se provádí nejvíce domácích porážek skotu v zemi. Loni tam chovatelé nahlásili 1287 porážených zvířat, což je 29 procent ze všech porážek v České republice. Je to zřejmě dáno především místní tradicí. Uvedli to ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a vedoucí odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Kamil Zmuda.

Počet nahlášeného doma poraženého skotu v kraji loni z předloňských 1010 narostl o 277, nárůst představoval 27 procent. V ČR počet stoupl z 3247 na 4444, tedy meziročně o 37 procent. „V republice jsme extrém. To číslo je hodně vysoké. Je to možná tím, že tady máme více drobných chovatelů, kteří využívají možnosti dělat to oficiálně. Dříve se to zčásti dělalo asi načerno,“ řekl Zmuda. Chovatel musí nahlásit domácí porážku tři dny předem. Veterináři je kontrolují namátkově. „Provádí se tam kontrola, zda nedochází k týrání zvířat a záležitostí v souvislosti s evidencí zvířat. Zjišťuje se, zda maso není uváděno nějakým způsobem na trh, protože to maso je určeno jenom pro osobní spotřebu v domácnosti, na rozdíl od jiných zvířat, ze kterých se maso může dodávat i osobám blízkým, což je širší okruh,“ řekl Zmuda. Kaděrka upozornil, že veterináře u domácí porážky zajímá i likvidace takzvaných vedlejších živočišných produktů. „Adekvátní část toho, co považujeme za rizikový materiál, musí být likvidována přes asanační ústav. Jde o prevenci v důsledku BSE, to znamená takzvané nemoci šílených krav,“ řekl ředitel. Likvidovat se musí třeba hlava včetně mozku, očí a míchy. Závady u porážek se podle Zmudy zjistí jen ve výjimečných případech. „Spíš jde o administrativní záležitosti, že třeba chovatel nenahlásí domácí porážku nebo ji nenahlásí včas, tím znemožní případnou kontrolu, nebo neodveze vedlejší rizikové produkty do asanačního ústavu,“ řekl.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *