V Hostíně u Vojkovic začala sklizeň chřestu, letos bude průměrná

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku dnes za účasti ministra zemědělství Miroslava Tomana oficiálně začala sklizeň chřestu, letos bude průměrná. Prodej pro veřejnost začne koncem týdne. Sezona začala oproti minulému roku později, důvodem je nejen počasí, ale i problém s odbytem, řekl novinářům jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.

Loni sklizeň začínala v prvních dubnových dnech. Kdyby v podobném termínu začala i letos, nebylo by chřest kde a komu prodávat, protože se nekonaly farmářské trhy a lidé nemohli cestovat mezi okresy, aby si chřest koupili přímo v Hostíně. „Místo dvou měsíců budeme mít na prodej měsíc a půl,“ uvedl Šafář k aktuální sezoně. Původně ji očekával rekordní, ale nyní podle odhadů spíše průměrnou se sklizní do 300 tun chřestu.

Zásadní problém jsou zavřené či jen částečně fungující restaurace. „Odhaduji, že to bude dvacet třicet procent odběru chřestu,“ srovnal jednatel objem prodeje chřestu restauracím s minulým rokem. Doufá, že český chřest budou nabízet všechny české supermarkety.

Podle ministra zemědělství by státní instituce jako školy, nemocnice či úřady mohly lokální trh nyní více podpořit, umožní jim to minulý týden sněmovnou schválená novela zákona o potravinách, která dovoluje upřednostnit v tendru tuzemské potraviny.

Toman dnes také apeloval na obchodní řetězce, aby upřednostňovaly sezonní tuzemskou zeleninu a ovoce, ale ani podle ministra to neznamená, že by zákazník neměl mít na výběr i zahraniční produkty.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *