V Českém Dubu vyrábějí sušené maso, zájem o něj roste

Sušené hovězí, vepřové a krůtí maso vyrábí už bezmála dva roky malé soukromé řeznictví MASS.NA v Českém Dubu na Liberecku. Jejich sušené "Prase na citronech" získalo letos ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Ještě před pár lety majitelé firmy vyráběli sušené maso jen pro sebe a své přátele, dnes ho za měsíc dodají na trh kolem 40 až 50 kilogramů. Poptávka roste, ale kapacita je omezená, potřebujeme ji rozšířit, řekla spolumajitelka Eva Jiřičková.

K vlastnímu řeznictví přivedla mladou dvojici před pár lety touha zkusit udělat sušené maso. „V té době nebylo na trhu sušené maso, které by nám chutnalo a bylo zároveň bez konzervantů nebo nějakých dalších přidaných látek. Zkusili jsme udělat sušené hovězí, okamžitě zmizelo,“ popsala začátky Jiřičková. Pak zkoušeli jednou, dvakrát do měsíce nějakou várku a další příchutě, vedle hovězího také vepřové a krůtí. „Kamarádi a známí nám říkali, ať to začneme vyrábět, že by si to od nás rádi kupovali,“ dodala.
S partnerem jsou oba absolventy hotelové školy, jídlo mají rádi, pracovali ale v kancelářích. „Původní myšlenka byla, že budeme mít malou výrobničku a vedle své práce budeme mít jako hobby výrobu sušeného masa,“ řekla spolumajitelka řeznictví. Dopadlo to jinak. Když začali zjišťovat, co vše je třeba, aby své výrobky mohli prodávat, naskytla se možnost převzít zavedení řeznictví na náměstí v Českém Dubu. Majitel chtěl jít do důchodu a rád by svůj krámek se zázemím někomu předal. „Prostor nás uhranul svou atmosférou, je to snad jeden z nejstarších domů v Českém Dubu,“ zavzpomínala mladá řeznice.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *