Spotřeba masa v Česku vloni vzrostla

Spotřeba masa v České republice na osobu loni vzrostla o 2,1 kilogramu na 82,4 kg. Češi konzumovali více vepřové, hovězí i drůbež, jejíž spotřeba s 28,4 kilogramu byla rekordní. Uvedla to dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu (ČSÚ) Renata Vodičková s tím, že se ČSÚ letos zaměřil na porovnání s rokem 1989. Celková spotřeba potravin na osobu včetně vyhazovaných zbytků činila loni 789,7 kilogramu, což bylo proti roku 1989 o 17,4 kilogramu méně.

Celková spotřeba potravin na osobu včetně vyhazovaných zbytků činila loni 789,7 kilogramu, což bylo proti roku 1989 o 17,4 kilogramu méně. Kolik zboží se vyhodilo, ČSÚ neví, obecné odhady podle starších studií jsou kolem 30 procent včetně ztrát na polích. Loňský rok byl rekordní ve spotřebě několika komodit, například rýže (6,6 kilogramu, meziročně vzrostla spotřeba o 1,7 procenta), těstovin s 8,2 kilogramy, přírodních sýrů (11,6 kilogramu), ostatních mléčných výrobků (34,9 kg), rostlinných jedlých tuků a olejů (17,7 kg), luštěnin (3 kg), kakaových bobů (2,6 kg) nebo nečokoládových cukrovinek, kterých loni každý obyvatel ČR snědl v průměru 3,4 kilogramu. O pět procent na 86,1 kilogramu vzrostla spotřeba ovoce, u jablek šlo o sedmiprocentní nárůst na 23,9 kilogramu, u hrušek zvýšení o 24,9 procenta na 3,3 kilogramu, u švestek o 19,5 procenta na šest kilogramů. O 1,2 procenta na 87,1 kilogramu naopak poklesla spotřeba zeleniny. Loni se meziročně zvýšila také spotřeba cigaret o 0,7 procenta na 1992 kusů na osobu. Vzrostla rovněž spotřeba alkoholických nápojů o 1,1 procenta na 172,5 litru, v hodnotě čistého lihu činila 9,9 kilogramu, což bylo meziroční zvýšení o 1,7 procenta.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *