Řemeslným pekárnám se daří, vznikají nové pobočky

Produktům z řemeslných pekáren se v Brně daří. Francouzské croissanty, sendviče croque monsieur nebo kroláče spojující croissantové těsto s tradičními náplněmi, jako je tvarohová, jablečná či maková s povidly, z pece William Thomas Artisan Bakery lidé pořídí už na třetí adrese. Brněnská společnost v pondělí otevřela provozovnu v Josefské ulici, je k ní i posezení. Důvodem byly především požadavky zákazníků na podnik v centru města i občasné vyprodání, řekli zakladatelé pekárny Tomáš Kadlec a Vilém Ráček.

V každé z provozoven pracuje zhruba pět lidí. Pekařskou praxi nepotřebují, stačí být šikovný a zvyknout si na brzké vstávání, protože práce začíná už kolem 5:00. Výroba každého produktu však trvá zhruba tři dny. Pokladna od výrobny není oddělená zdí, a tak i zákazníci mohou nahlédnout, jak jejich oblíbené pečivo vzniká. Skladba zákazníků je podle Kadlece různorodá. „Lidé si zvykli, že řemeslné pečivo je z kvalitních surovin, a ne z polotovarů. Poznají máslo od margarínu a rádi si připlatí. Lichotí nám, že si naše produkty nekupují jen ti, kteří peníze neřeší, ale i lidé, kteří je řeší a stejně si raději koupí něco dražšího, ale kvalitnějšího,“ dodal. Jejich pečivo lze koupit i v brněnských obchodech a kavárnách, jako například Sklizeno, Punkt či Rebelbean. Nouzi o zákazníky nemá ani pekařství Chleba Brno sídlící v Bratislavské ulici. Dříve své produkty nabízeli jen ve vybrané dny, kvůli velkému zájmu od loňského jara fungují každý pracovní den. „Chodí k nám mladší i starší lidé. Často říkají, že chleba jako od nás jedli naposledy před lety od své babičky. Vyrábíme ho 25 hodin a jde to poznat. Poptávka je větší, než co zvládáme, a obzvlášť v pátek bývá nabito. Rozšiřujeme proto výrobu a nabíráme i personál,“ sdělil spoluzakladatel pekařství Roman Kubík.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *