Produkce masa spadla na jižní Moravě za první pololetí pod 15 000 tun

V první polovině roku 2021 dosáhla v Jihomoravském kraji produkce masa, vyjma drůbežího, necelých 15 000 tun jatečné hmotnosti. Proti stejnému období v loňském roce je to o 19 tun méně. Na 1600 tun vzrostla meziročně o deset tun výroba hovězího a telecího masa. Vepřového masa bylo 13 400 tun, což je skoro stejné množství jako loni. Produkce skopového a kozího masa se proti minulému období zvýšila o polovinu a přesáhla dvě tuny jatečné hmotnosti, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Za první půlrok nechali chovatelé na jižní Moravě porazit 4800 kusů skotu, o 222 víc než v loňském prvním pololetí. Nejvíce se zvýšila porážka telat, poražených býků je o 2,8 procenta méně. Živá hmotnost poraženého skotu činila průměrně 612,7 kilogramu, což je meziročně o 25,6 kilogramu méně. Hmotnost i tak přesahovala průměrnou republikovou hodnotu, a to o 34,9 kilogramu.
Počet poražených prasat meziročně poklesl o půl procenta na 145 300, přičemž průměrná živá hmotnost prasete mírně vzrostla, a to o 0,7 kilogramu. Ovcí nechali chovatelé porazit 18, o šest více než v prvním pololetí loňského roku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *