Produkce masa na jižní Moravě za první čtvrtletí meziročně klesla

Na jižní Moravě se za první čtvrtletí letošního roku vyprodukovalo bez drůbežího 7400 tun masa. Proti stejnému období minulého roku je to o více než 120 tun méně. Objem produkce hovězího a telecího masa byl o 34 tun nižší, stejně tak poklesla výroba vepřového masa, a to o 89 tun. V tiskového zprávě to uvedla Zuzana Švehlíková z Českého statistického úřadu. V mezikrajském srovnání byl největším producentem masa bez drůbežího Jihočeský kraj, nejmenším Karlovarský.

Objem vyrobeného hovězího a telecího masa v Jihomoravském kraji meziročně klesnul o 4,2 procenta na 779 tun. To je v porovnání s ostatními kraji šestý nejvyšší objem. "Vepřové maso se na celkové výrobě masa v kraji podílelo nejvíce, jeho výroba dosáhla 6600 tun. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí však byla o 1,3 procenta nižší. Jihomoravský kraj je čtvrtým největším producentem vepřového masa a jeho podíl na republikové výrobě dosáhl v tomto období 12,4 procenta. V prvním čtvrtletí 2021 byly v kraji vyrobeny dvě tuny skopového a kozího masa," sdělila Švehlíková. V letošních prvních třech měsících bylo v Jihomoravském kraji poraženo 2400 kusů skotu, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 55 kusů více. Meziročně klesnul počet porážek býků a krav, naopak jalovic a telat bylo poraženo více. U prasat dosáhla porážka 71 100 kusů, meziroční snížení činilo 2293 kusů. Zatímco v lednu až březnu minulého roku nebyla zaznamenána žádná porážka ovcí a jehňat, letos bylo v tomto období poraženo 12 ovcí a 194 jehňat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down