Přes 500 lidí ochutnalo na jihočeské farmě ovčí sýry i jogurty

Přes 500 lidí přilákala o víkendu akce Poznej svého farmáře na statku Horní Dvorce na Jindřichohradecku. Začal tak osmý ročník projektu, při němž lidé navštíví šest farem po ČR a mohou podpořit místní zemědělce. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi, řekla Michaela Dubová ze statku.

„Měli jsme to rozdělené na dětské atrakce, na farmářský trh, ukázali jsme výrobu sýrů,“ řekla Dubová. Při projektu Poznej svého farmáře mohou lidé navštívit i farmy na Olomoucku, Královéhradecku, ve středních Čechách a na Zlínsku. Statek Horní Dvorce s deseti zaměstnanci hospodaří na víc než 130 hektarech, chová 500 dojných ovcí. Posledních devět let provozuje sýrárnu. Ovčí sýry i jogurty, jehněčí maso i uzeniny dodává do víc než 100 kamenných farmářských prodejen v ČR. Dubová a její manžel studovali ČVUT, ale líbilo se jim zemědělství. Bydleli poblíž Prahy, kde chovali několik ovcí a koní, čímž si přivydělávali při vysoké škole. Chtěli do jižních Čech, kde mají rodové kořeny, a náhodou objevili statek u Studené. Byl polorozbořený, téměř nebylo kde spát, ale patřilo k němu 20 hektarů. „Postupně jsme si začali plnit náš sen,“ řekla Dubová. Statek začali opravovat, přistavěli obytnou část, vznikla i hospoda, ve stodole pořádají koncerty. Nejdřív zvolili na chov masné ovce. Postupně začali objíždět farmářské trhy a budovali klientelu. Měli třísethlavé stádo, pak i dojné. Dubová vzpomíná, jak se jí manžel s lehkou nadsázkou ptal: „Co budeš dělat, až ti skončí mateřská? Tak ti postavíme sýrárnu.“ Budovali ji od roku 2008, čtyři roky poté začali sýry vyrábět. Nejlépe se prodávají čerstvé sýry a půl roku až rok zrající gouda. Do sýrárny investovali několik milionů. Nabízí 13 druhů sýrů, denně zpracují 300 až 400 litrů mléka.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *