06.03.2020 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Před 90 lety si lidé mohli koupit poprvé mražené potraviny

Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech minulého století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli 6. března 1930 koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts. Za novinkou stál Clarence Birdseye, nadšený přírodovědec, který zmrazování potravin poznal během pobytu na dalekém severu.

Pokusy se zmrazováním potravin sice existovaly už dříve, až Birdseye ale začátkem 20. století přišel na to, že nejlepších výsledků se dosáhne tehdy, pokud je jídlo zmraženo rychle a na velmi nízkou teplotu. Birdseye na svůj objev přišel během rybaření s kanadskými domorodými Inuity, když zjistil, že ryba chycená při extrémně nízkých teplotách, která vlastně hned po vytažení z vody zmrzla, později po rozmrazení chutnala téměř jako by byla čerstvá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down