Potravinami Moravskoslezského kraje jsou uzený bůček i pivo

Jedenáctistupňové světlé pivo Skřečoňský žabák nebo speciální uzený bůček od společnosti Machač – malokapacitní jatka jsou mezi osmi výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež dnes vybírala vítěze soutěže. Oznámila to mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 89 výrobků od 29 výrobců.

„Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,“ uvedla Nováková. Komise navrhla udělit v této kategorii značku Regionální potravina zelí s jablky a křenem od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova.
V kategorii pekařských výrobků získají ocenění cibulové trvanlivé tyčinky společnosti Havlík Opal, mezi cukrářskými výrobky větrník s čokoládovou polevou bez lepku od společnosti Labumix a v kategorii mléčných výrobků bio kozí jogurtové mléko společnosti Vítkovská zemědělská. Ocenění dostanou také Hlavnický tvaroh z farmy Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice a Libavský med květový od Dalibora Vranika z Budišova nad Budišovkou.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může se jednat například o krajové speciality. Nyní značku v Česku nosí 411 výrobků.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *