Potravinami Moravskoslezského kraje jsou cherry rajčata i pivo

Třináctistupňové silné polotmavé pivo Skřečoňský žabák nebo podlouhlá červená cherry rajčata Hranáček z Farmy Bezdínek jsou mezi osmi výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. Oznámila to mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 97 výrobků od 27 výrobců.

„Obzvláště silně byla zastoupená kategorie pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING. Pekárna tentokrát vyhrála s Hukvaldským lopaťákem hruškovým, tedy hruškovým koláčem.
Náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová uvedla, že značka Regionální potravina garantuje, že jsou oceněné produkty poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. „Výrobky jsou pevně spjaté s regionem a často se jedná o krajové speciality,“ uvedla Uvírová, která byla v hodnotitelské komisi.
V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Klobása dědy Pilčíka od Řeznictví H+H, v kategorii sýrů Jesenický horský sýr od Stanislava Zámečníka a v kategorii ostatních mléčných výrobků Zákys hlavnický farmářský od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Mezi cukrářskými výrobky zabodoval Karamelový větrník – Labužník Celiak společnosti Labumix. Ocenění získá také Libavský med pastový od Dalibora Vraníka.
Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák udělil dalším třem produktům Cenu hejtmana. „Získaly ji Štramberské uši od Hezounů, džem Zimolez kamčatský podbeskydského sadařství Janhuba a směs na linecké těsto společnosti EAT-fit z Hodslavic,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *