Pivovar Bernard loni uvařil 345 000 hektolitrů piva, skoro o 14 procent méně

Rodinný pivovar Bernard loni vystavil 345 000 hektolitrů piva. V meziročním porovnání se jeho produkce snížila o 56 000 hektolitrů, tedy skoro o 14 procent. Jde o důsledek omezování provozu hospod a restaurací jako opatření proti šíření koronaviru, sdělil mluvčí pivovaru Radek Tulis. Do loňska se výroba humpoleckého pivovaru řadu let pravidelně zvyšovala.

„Rodinný pivovar Bernard většinu produkce prodává v sudech, proto na firmu opatření dopadlo citelněji, než na výrobce, kteří většinu piva prodávají v láhvích,“ uvedl mluvčí. Obrat pivovaru za rok 2020 je před auditem 762 milionů korun, ve srovnání s předešlým rokem je nižší o 12 procent.
Kvůli nouzovému stavu humpolecký pivovar přesto nepropouštěl, aktuálně zaměstnává 211 lidí. Provozuje také sladovnu v Rajhradě u Brna, kde je 27 pracovníků. Firma podle mluvčího vstoupila do období poznamenaného epidemií v dobré ekonomické kondici, v reakci na propad prodejů ale zastavila některé nákupy a zpomalila investice.
Restaurace a hospody byly nařízením vlády minulý rok uzavřené zjara a znovu ve druhé podzimní vlně epidemie od 14. října do 2. prosince. Povolený měly jen prodej přes výdejní okénka nebo rozvozy. Veřejnost do nich nemá znovu přístup od 18. prosince.
Pivovaru Bernard vloni nejvíc klesl odbyt v dubnu, meziročně to bylo o 40 procent, a v říjnu, kdy zaznamenal propad o 45 procent. Naopak během července se podle mluvčího prodalo rekordních 49 688 hektolitrů piva Bernard, o 13 procent víc za červenec 2019. „Důvodem byla uvolněná omezení a skutečnost, že velké množství obyvatel nevycestovalo na dovolené do zahraničí, což se projevilo na vyšší poptávce po nápojích,“ uvedl Tulis.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *