Pardubický kraj soutěžil o Regionální potravinu

Jubilejní soutěž o Regionální potravinu jde do finále. Předposledním krajem, kde hodnotitelská komise navrhovala vítěze letošního klání, byl Pardubický kraj. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní. Informoval o tom Státní zemědělský a intervenční fond v tiskové zprávě.

Soutěž Regionální potravina si za deset let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Výrobky, kterým komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2019, jsou: Vračovická lahůdková klobáska (výrobce Josef Morávek), Čerstvý bio kozí sýr ochucený  – levandule (výrobce Ing. Jitka Píchová), mléko (výrobce Diana Houdová), chléb s pšeničným kvasem (výrobce Mgr. Tomáš Kroulík), Kujebák Malvaz 13 % (výrobce Bc. Marek Mandík),  květák – Aerospace F1 (výrobce Vladimír Slavík) a Perníková zmrzlina se švestkovými povidly (výrobce Mgr. Monika Pavlisová).*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *