Na trzích zjistili veterináři za pololetí méně pochybení než loni

V letošním prvním pololetí zjistili veterináři chyby v 18 procentech kontrol na trzích, šlo o zlepšení, loni byla chybovost nad jednu pětinu. Veterináři od ledna do konce června provedli zhruba 190 kontrol tržišť. V Praze je však zjištěných závad více, kolem 30 procent, sdělili zástupci Státní veterinární správy. Hlavní část kontrol je v létě, kdy se mohou ve vedrech prodávat masné nebo mléčné produkty v nevyhovujících podmínkách.

Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách patří nedostatky v označování nabízených potravin a také prodej potravin neznámého původu. „Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích,“ dodal mluvčí správy Petr Vorlíček.
Podle Kateřiny Březinové, ředitelky odboru veterinární hygieny pražských veterinářů, je nejčastějším problémem nedostatečná ochrana potravin před kontaminací. „Mezi opakující se závady patřilo nedodržení teplotního řetězce a nedostatky v dokladech k nabízeným produktům. Setkali jsme se však také s prodejem prošlého zboží či potravin, které již vykazovaly známky kažení,“ dodala.
Například v dubnu veterináři zjistili, že prodejce na pražských farmářských trzích nabízel prošlé párky nebo zkaženou paštiku. Hrozí mu pokuta až 50 milionů korun. Většinou však veterináři ukládají pokutu řádově nižší. Správní řízení, jak dnes dodala Březinová, ještě nebylo pravomocně ukončené. Pochybení u prodejce však našli více, například prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a byly v nevyhovujících teplotách.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *