Na jihu Moravy se loni po letech zastavil propad výroby vepřového

Na jižní Moravě se loni po mnoha letech zastavil každoroční propad výroby vepřového masa, když meziročně mírně vzrostla o 260 tun na 28 475 tun. Byl to první nárůst za celé desetiletí. Pátým rokem loni rostla produkce hovězího masa. V roce 2019 stoupla o 50 tun na 3142 tun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Obrat ve výrobě vepřového začal během loňského roku. Hlavním důvodem je zvýšená globální poptávka kvůli nedostatku vepřového v Číně. Číňané totiž museli kvůli africkému moru prasat vybíjet obrovské množství chovů. Citelně se také zvýšila cena vepřového na trhu, tudíž se chovatelům začala prasata znovu vyplácet. Do té doby byli na hranici výnosnosti, a někdy i pod ní. Mnozí proto předtím chovy omezovali, či dokonce rušili. Někteří chovatelé podle svých slov chov prasat dotovali ze ziskovějších činností a nechtěli jej likvidovat i kvůli tomu, že jeho obnova je jen velmi obtížná.
Počet poražených prasat se loni zvýšil zhruba o 2500 na přibližně 317 000. V předchozích deseti letech naopak každoročně počet poražených kusů o tři až sedm procent klesal.
Na rozdíl od prasat je chov skotu v posledním desetiletí poměrně stabilizovaný a od roku 2015 množství vyrobeného masa roste. Ceny hovězího nebyly na rozdíl od vepřového tak nízké a čeští chovatelé nebyli tolik tlačeni konkurencí ze zahraničí. Počet porážek se však loni mírně snížil o 90 kusů na 9188. Poražená zvířata však byla v průměru o 16 kilogramů těžší.
Stále na okraji zůstává výroba skopového a kozího masa. Loni se ho vyrobilo pouhých pět tun.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *