Na jihu Moravy přibyly loni čtyři minipivovary, jeden zanikl

Na jižní Moravě v loňském roce znovu přibylo minipivovarů, největší vrchol růstu ale má odvětví za sebou. Uvedl to Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který se pivním trhem dlouhodobě zabývá.

„Je zřejmé, že trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem deset nových provozů, nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět, tak máme zřejmě za sebou,“ uvedl Vrána.
Jeden minipivovar se loni otevřel v Brně, další v klášteře v Předklášteří, v Dubňanech a Prušánkách na Hodonínsku. Naopak výrobu ukončil minipivovar v Šatově na Znojemsku. Podle dostupných informací z Pivovarského kalendáře, který vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a podle pivovarských webů fungovalo na jihu Moravy na konci loňského roku 56 minipivovarů. Nejvíce minipivovarů vaří pivo přímo v Brně, je jich jedenáct. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů zde ještě poroste. Příkladem je Pivovarský dům Poupě v Dominikánské ulici, který má otevřít ještě letos a vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar,“ uvedl Vrána.
Počet komerčních minipivovarů doplňují pivovary školní, například ten na Střední průmyslové škole chemické v Brně i ten na Mendelově univerzitě v Brně. Pivo v něm vaří studenti oboru Potravinářská technologie nebo účastníci kurzu Pivovarské a sladovnické práce. „Většinou na něj chodí zájemci, kteří už někde pivo vaří a chtějí se osamostatnit, nebo pivovar staví nebo v nejbližší době plánují stavět,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *