Na hospodářské škole ve Frýdlantu zahájili školní rok chmelobraním

Chmelobraním zahájili nový školní rok na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu na Liberecku. Do čtvrté sklizně zeleného zlata se zapojili studenti i někteří rodiče. Z chmelnice, která je i součástí naučné zemědělské stezky, putoval chmel do Zámeckého pivovaru Frýdlant. Čerstvě sklizený chmel se totiž musí zpracovat do 24 hodin. Uvedl to ředitel školy Miroslav Kudrna. Vařit tu letos budou tři druhy piva.

"Začínali jsme s Frýdlantským hospodářem, což je dvanáctistupňový ležák. Další rok jsme přidali ještě Frýdlantského čeledína, to je polotmavá jedenáctka, a teď chystáme ještě třetí druh piva, a to je Frýdlantský kočí. Původně jsme si říkali, že by to bylo nealkoholické pivo, abychom uspokojili poptávku našich neplnoletých studentů," doplnil ředitel. Protože je ale po letní sezoně a poptávka po nealkoholickém pivu klesá, bude to podle něj po dohodě s majitelem pivovaru nakonec pravděpodobně silnější speciál.
Kvůli studenému a vlhkému počasí nebude letos kvalita sklizeného chmelu tak dobrá. "Některé chmelové šištice už jsou svrchu narezlé, množství sklizených hlávek bude ale vyšší než loni. Odhaduji, že z toho letos bude asi 3000 litrů piva. Loni jsme udělali 2000 litrů," řekl vedoucí odborného výcviku na škole Jaroslav Palarec. Letos je také podle něj rostlin víc. "Vzadu na chmelové konstrukci je panenský chmel, ale ten zatím nemá takový výnos," dodal.
Součástí stezky je také sad se základními i méně tradičními ovocnými a dalšími dřevinami, kde mohou lidé vidět nejen jabloně, hrušně, višně, ořešáky, lísky nebo maliník, ale i jostu, kdouloň, mišpuli nebo kamčatské borůvky. Součástí je i vinice. Vinobraní ale bude letos zřejmě až v říjnu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down