Moštárna v Hulíně přijala 19 tun jablek, úroda je lepší než loni

Moštárna v Hulíně na Kroměřížsku zahájila ve druhém zářijovém týdnu příjem a následné zpracování jablek. Úroda je lepší než loni, kdy měli pěstitelé jablek špatný rok. Kvalita ovoce je letos slušná, řekli účetní moštárny Jaroslava Rybová a pověřený vedoucí zařízení František Nehoda.

„Loni jsme vykoupili asi 21 000 kilogramů jablek, takže to bylo slabé. Letos jsme asi v půlce sezony a už máme asi 19 000 kilogramů, takže si myslím, že letošní sezona bude lepší. Doufáme, že bude i delší, než byla loni. Loni jsme skončili už v polovině října, tak doufám, že letos se to trošku víc protáhne,“ uvedla Rybová. V moštárně pracuje osm let, nejlepší sezonu zažila v roce 2012, kdy zařízení zpracovalo téměř 57 tun jablek.
Jakost jablek, se kterými do moštárny letos zákazníci přijíždějí, je podle Nehody slušná. „Snad dodavatelé byli za tu dobu už trošičku vychovaní, že nám nevozí odpad, ze kterého se šťávy vylisuje málo. Kvalita bývala horší,“ řekl Nehoda. Ze 100 kilogramů jablek se podle pracovníků moštárny většinou vylisuje přes 45 litrů šťávy.
Moštárna funguje na principu, který Nehoda označuje jako kolektivní zpracování. Znamená to, že lidé do ní přivezou jablka a odvezou si už hotový mošt. Nedostanou ho tedy vyrobený ze svého ovoce, ale z jablek, která přivezli zákazníci před nimi. Počet odebraných lahví vždy závisí na tom, jaké množství jablek zájemce do moštárny doveze.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *