Mlékárna zprovoznila novou sýrárnu v Plané nad Lužnicí

Největší česká mlékárna Madeta spustila zkušební provoz nové sýrárny v Plané nad Lužnicí. Investovala do ní 800 milionů korun. Výrobní kapacita je 25 tun, postupně stoupne na 42 tun sýrů denně. V sýrárně, jež nahradí provoz starý 25 let, se budou vyrábět sýry eidamského typu, Madeland, Tylžský sýr a gouda. Nově tak mlékárna zpracuje v Plané denně až 440 tisíc litrů mléka. Uvedly to vedoucí závodu Monika Bendová a mluvčí Madety Marta Faktorová.

Na stavbu čerpala firma dotaci 75 milionů: na technologii od výrobníků po solné lázně. Mlékárna má 1500 zaměstnanců. V Plané jich pracuje 470, nové firma nepřijme. Nejsou potřeba i proto, že se rozšiřuje automatizace. „Bylo nutné zmodernizovat výrobu a zvýšit produkci přírodních sýrů. Současná sýrárna funguje 25 let, a nemá tak vysokou výrobní kapacitu. Firma, která dodala technologii stávající sýrárny, už neexistuje a špatně se shání náhradní díly a počítačové řízení na výrobníky. Měli jsme problémy například s předlisovacím zařízením. Na druhou stranu, na této sýrárně stojí celá Madeta, zpracuje 220 tisíc litrů mléka denně,“ řekla Bendová, vedoucí závodu v Plané . Sýrařskou technologii dodala firma Tetrapak. Je to holandská technologie s formováním sýrů Casomatic, v ČR taková první. V provozu je pět výrobníků, každý s objemem 15 tisíc litrů. Technologie umožní i přesněji dávkovat objem mléka na různé druhy sýrů. Zastavěná plocha v areálu, v němž Madeta vyrábí i jiné sýry či máslo, dosáhla 25 tisíc metrů čtverečních. V areálu jsou nové i třípatrové zrací sklepy. Oproti současným v nich může zrát dvojnásobek sýrů. Je to nejvyšší objekt v závodu, vysoký 26 metrů. Zrací sklepy, jež firma dokončuje, zaberou 3000 metrů čtverečních. Kapacita bude 5000 zracích beden, kolem 3000 tun sýrů. Do Plané, v níž má Madeta závod od roku 1968, přestěhovala z Řípce v roce 2016 sýrárnu, kde se vyrábí poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato. Následovala plátkovna a porcovna sýrů. V zimě 2018 skončil přesun tavírny, která vyrábí tavené sýry, tavené pomazánky i salámové sýry. V Plané Madeta ročně vyrobí 10 000 tun sýrů, v posledních několika letech tam investovala 300 milionů Kč.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *