Minipivovary už vaří všechny, na začátku se ale dopijí zásoby

Lidé, kteří si po rozvolnění pravidel zajdou do minipivovarů, dostanou pivo starší dvou měsíců. Pouze několik minipivovarů začalo znovu vařit před 14 dny, a budou tak mít nové pivo. Nyní ale už vaří všechny, sdělil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Vláda podle něj oboru nepomohla, Šuráň se obává také dalšího uzavření restaurací v lednu. V příštím týdnu chce představit zjištění, jak se vlády zachovaly k tomuto segmentu v okolních státech.

Podle Šuráně jsou současné podmínky rozvolnění, například že může být naplněna maximálně polovina kapacity restaurace a nejvíce čtyři hosté u stolu, splnitelné. Někteří hospodští je ale podle něj nebudou dodržovat.
„Samozřejmě se budou trochu obcházet, protože hospodský, který dva měsíce čekal na hosta, tak když mu přijde o deset hostů navíc, než je poloviční kapacita, je tam pustí. Ale samozřejmě bude všude dezinfekce,“ uvedl. Hospodští se ale podle něj na hosty těší, i když jsou ekonomické podmínky obtížné. „Nevíte, kolik máte navařit jídla, kolik na to nakoupit surovin, navíc na to ani nemáte peníze,“ řekl.
Šuráň odhaduje, že propad výroby minipivovarů letos bude meziročně 30procentní, u velkých pivovarů o desetinu. „Takže to více zasáhlo ty malé,“ dodal. Nyní také nemohou být vánoční večírky, piva se tolik neprodá. „Bohužel ta korona padla do dvou období, které jsou v minipivovarech prodejně nejsilnější. Uvidíme, co s tím udělají Vánoce,“ uvedl.
Nejdřív se podle něj budou dopíjet zásoby piva, které výrobcům zůstalo před druhou vlnou. Pouze odvážní producenti, kteří čekali rozvolňování, podle něj začali vařit před dvěma týdny. Ostatní se přidali až nyní. „Ale zase se bojí navařit moc. Když se to v půlce ledna zavře, tak co s tím pivem zase dělat,“ dodal.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *