Madeta staví novou sýrárnu za 750 milionů korun

Největší česká mlékárna Madeta staví v Plané nad Lužnicí novou sýrárnu. Komerční provoz by měl začít v listopadu, náklady jsou 750 milionů korun. Výrobní kapacita bude 42 tun sýru denně. Firma plánuje, že do nového závodu přijme 100 až 150 nových zaměstnanců. Zastavěná plocha v areálu, v němž už Madeta vyrábí jiné sýry, dosáhne 25 tisíc metrů čtverečních. Uvedl to generální ředitel Madety Milan Teplý.

Pro novou sýrárnu bude mlékárna potřebovat navíc až 200 tisíc litrů mléka denně. Zkušební provoz by měl začít v říjnu, vyrábět se budou hlavně bochníkové sýry. Pracovat v Plané by pak mělo kolem 600 lidí. „Dosavadní sýrárna v Plané běžela 364 dní v roce, je tam opotřebování. Firmy, které původní zařízení dodaly, už ani nevyrábí náhradní díly. Volalo to po řešení, zvolili jsme nejmodernější technologické celky, k tomu jsme museli postavit odpovídající prostory. Ovládneme trh v sýrech, protože budeme schopni se přizpůsobit požadavkům trhu,“ řekl Teplý.
Hrubá stavba je hotová, v březnu se začnou montovat technologie. Sýrařské technologie dodá firma Tetrapak. Je to holandská technologie Casomatic. „Systém formuje sýrové zrno do bloků tak, že směs syrovátky a zrna kontinuálně natéká do čtyřmetrového tubusu shora, zrno vlastní tíhou propadává a po určitém časovém intervalu se bloky odřezávají a odpadávají do lisovacích forem,“ řekl projektový manažer Tomáš Cendelín. Zpracovatelská kapacita bude proti nynější sýrárně dvojnásobná, 400 tisíc litrů mléka denně a bude ji možné navýšit o 50 procent. Pasterované mléko se bude uchovávat v tancích s kapacitou 200 tisíc litrů. Dosud jsou v Madetě tanky s maximálním objemem 100 tisíc litrů. Zrací sklepy se staví. Oproti současným sklepům umožní, že v nich bude zrát dvojnásobek sýrů. Bude to nejvyšší objekt v závodu, vysoký asi 25 metrů. Čtyřpodlažní zrací sklepy budou mezi novou sýrárnou a dosavadními sklepy, zaberou 3000 metrů čtverečních. „Kapacita bude pět tisíc zracích beden, což jsou tři tisíce tun sýrů, obrovské zatížení,“ uvedl Cendelín. Malá část polotvrdých sýrů bude zrát půl roku pod takzvaným ochranným prodyšným filmem na smrkových prknech. „Jde o tradiční způsob zrání, hojně využívaný v západní Evropě,“ řekla mluvčí Madety Marta Faktorová. Do Plané, v níž má Madeta závod od roku 1968, přestěhovala v roce 2016 sýrárnu, kde se dělá poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939. Následovala plátkovna a porcovna sýrů, v zimě 2018 skončil přesun tavírny z Řípce, která vyrábí tavené sýry, tavené pomazánky i salámové sýry. V Plané Madeta ročně vyrobí deset tisíc tun sýrů, v posledních několika letech tam firma investovala 300 milionů korun. Madeta, jež zaměstnává 1500 lidí, měla v roce 2018 konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu. Exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně téměř 950 000 litrů mléka. Má 220 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *