Lidl zlevnil rohlíky, pekaři se obávají ekonomických potíží

Obchodní řetězec Lidl snížil od konce minulého týdne ceny rohlíků na 1,5 Kč. Svaz pekařů a cukrářů v ČR se nyní obává poklesu cen i u dalších řetězců, na snižování nákladů ve výrobě není podle svazu prostor. Svaz označil rozhodnutí řetězce za nešťastné, do budoucna by mohlo vést k problémům pekáren, ukončení jejich výroby a nahrazení čerstvého pečiva dopékanými zamrazovanými polotovary. Sdělil to výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal.

Zlevnění v Lidlu podle Dřízala nebylo zatím na úkor dodavatelských cen. "Obchodník si v tomto případě snížil u výrobku vlastní marži, která je u rohlíku dostatečně vysoká. Mohlo by se zdát, že je vše v pořádku. Bohužel toto snížení ceny může mít pro pekaře velmi negativní dopady," dodal. Nízké ceny pečiva navíc podle něj degradují práci českých pekařů v očích spotřebitelů.
Svaz upozornil, že ani současná běžná cena 1,9 Kč za rohlík neodpovídá reálné hodnotě produktu, podle něj se před deseti lety prodávalo toto pečivo za 2,5 koruny. "Vezměme si názorný příklad z minulosti – před rokem 1989 se rohlík prodával za 30 haléřů, přitom byla jeho cena ještě dotována státem tzv. zápornou daní z obratu. Za uplynulých 30 let se náklady pekařům zvedly zhruba desetkrát – tímto jednoduchým propočtem si můžeme lehce spočítat cenu, za jakou by měl být rohlík prodáván. Odpovídá poměrně přesně ceně rohlíku v pekařských speciálkách, kde si cenu stanoví sami pekaři," podotkl Dřízal.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down