Letošní sklizeň raných brambor začala kvůli chladnějšímu jaru později

Letošní sklizeň raných brambor začala kvůli chladnějšímu jaru oproti jiným rokům zhruba o dva týdny později. Obchodníci je začnou prodávat tento týden. Výraznější pokles cen pěstitelé nepředpokládají. Kvalita sklízených brambor je dobrá. Novinářům to při dnešním oficiálním zahájení sklizně raných brambor v Zálezlicích na Mělnicku řekl člen představenstva Agrární komory ČR Petr Hanka, který v okolí Zálezlic pěstuje kromě brambor například mrkev a další zeleninu.

Dosud bylo na sklizeň ideální počasí, vysoké teploty kolem 30 stupňů Celsia by ji podle Hanky mohly zkomplikovat, protože v teplotách nad 25 stupňů brambory postupně zastavují růst a je nutné sklízet v noci, aby byly co nejdříve pod střechou. „Velké nasazení hlíz i vyrovnané porosty slibují sice opožděnou, ale dobrou sklizeň,“ uvedl Hanka. Dodal, že na Vysočině kvalitu mohou ovlivnit dosavadní nadměrné srážky. Od letošního roku mohou zemědělci žádat o přidělení ochranné známky kvality Q CZ, která bude označovat tuzemské brambory vypěstované způsobem šetrnějším k životnímu prostředí. Dosud se k registraci přihlásilo přes sto žadatelů. Řada pěstitelů přišla během pandemie o odbyt ze stravovacích zařízení a bojují o existenci. Právě i nová známka kvality má pomoci zvýšit zájem tuzemských zákazníků o české produkty s jasným původem a garantovanou kvalitou.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *