Ceny pšenice jsou v současnosti o 200 korun za tunu vyšší než loni a zřejmě dále porostou. Proto mlýny zdraží své výrobky, což se promítne ve zdražení chleba a pečiva. V tiskové zprávě to uvedl Svaz průmyslových mlýnů ČR.
"Projevuje se přebytek krmné pšenice a vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni," uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.
Filip dále upozornil, že dnes je jisté, že průměrné ceny potravinářské pšenice budou v roce 2020 až 2021 konče červnem vyšší než v uplynulém roce. Podle prognózy by cena potravinářské pšenice mohla v dalších měsících růst jen pozvolně, ale přesto je to vyšší cena o 300 až 400 Kč za tunu než v loňském roce, dodal.
Dosavadní analýza podle Filipa ukazuje na podlimitní hodnoty základních kvalitativních ukazatelů pšenice, které není možné změnit v technologii výroby. "Jsou to především objemová hmotnost zrna, která se projevuje ve výtěžnosti světlé mouky a krupic potřebných pro výrobu hrubé a polohrubé mouky, obsah dusíkatých látek a jejich vlastnosti s přímým vlivem na kvalitu pekařských výrobků," uvedl Filip. Dodal, že svaz nechce vyvolávat paniku, protože je přesvědčen o tom, že se podaří vybrat partie zdravé pšenice s vyhovujícími parametry.
Agrární komora na konci srpna informovala, že úroda obilovin letos bude kolem 7,25 milionu tun s průměrným čistým výnosem 5,8 tuny na hektar, což je desetiletý průměr. Kvalita pšenice je podle vyjádření představitelů komory dobrá, horší je u ječmene. Loni v červenci byla průměrná cena potravinářské pšenice podle Státního zemědělského intervenčního fondu 4087 korun za tunu.*