Kanada řeší záhadu s máslem, které v teple neměkne

Kanadští spotřebitelé začali veřejně řešit záhadu, která se týká kvality másla v obchodech. Mnozí si totiž všimli, že v posledních týdnech se máslo hůře roztírá a neměkne ani při pokojové teplotě. Jedním z možných vysvětlení je podle odborníků to, že chovatelé začali kravám do krmiva přidávat větší množství palmového tuku, napsal server BBC.

Potravinářskou aféru nazvanou žertovně „buttergate“ podle anglického označení pro máslo jako první rozvířili na sociálních sítích profesionální kuchaři a gastronomičtí blogeři. „S naším máslem se něco děje a já tomu přijdu na kloub. Všimli jste si, že už při pokojové teplotě neměkne? Je vodové? Gumové?“ napsala na twitteru začátkem února kanadská autorka kuchařek Julie Van Rosendaalová.

Ta pak přišla i s prvním vysvětlením. Podle ní za změnou kvality másla stojí změněné složení krmiv, které začali farmáři používat kvůli zvýšení produkce mléka. V Kanadě totiž loni kvůli dlouhé karanténě a lidem, kteří se při ní věnovali pečení, stoupla poptávka po másle o 12 procent.

Doplňky krmiv na bázi palmového tuku se přidávají do krmiv už léta, zvyšují produkci mléka a také jeho tučnost. Loni v létě se ale tyto doplňky začaly používat ve vyšší míře. Podle dosavadních zjištění může mít máslo vyrobené z mléka krav krmených hojně palmovým tukem vyšší teplotu tání, což by vysvětlovalo jeho větší tuhost.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *