Inspekce zjistila překročení limitů pro alergeny

Mnohonásobné překročení limitů pro alergenní látky odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v oplatkách z Bulharska a v čokoládovém likéru z Irska. Pro alergiky tak jde o velmi rizikové potraviny, proto je inspekce nařídila okamžitě stáhnout z prodeje a s prodejci zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce nachází pravidelně řadu potravin, které uvádějí obsah stopového množství různých alergenů, ale ve skutečnosti jich je v potravině mnohem více. Někdy o alergenu mlčí zcela.
Čokoládový likér s názvem Chocolate Irish Cream Liqueur s patnáctiprocentním podílem alkoholu se prodával v Lidlu, který odebral téměř 30 tisíc lahví dané šarže. Na etiketě bylo napsáno, že obsahuje stopy mléka. Laboratorní rozbor však potvrdil, že v likéru byla mléčná bílkovina v množství 21 699 miligramů na kilogram, přičemž limit stopového množství je 25 miligramů na kilogram. Oplatky z Bulharska se jmenovaly Prestige Hyper Classic, prodávaly se v řetězci Norma a jejich minimální trvanlivost byla do 21. prosince 2020. Na etiketě výrobce uvedl, že v oplatce mohou být stopy burských oříšků, jejich množství však odpovídalo 5843 miligramům na kilogram, limit stopového výskytu je přitom 25 miligramů. Arašídy přitom patří k jednomu z nejsilnějších alergenů. Oplatek řetězec odebral 9750 balení od dané šarže.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down