FAO: Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly

Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly a index cen potravin se dostal na maximum od července 2014. Na vině jsou hlavně vyšší ceny cukru a rostlinného oleje. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozímu měsíci o 2,5 procenta na 116 bodů. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index cen obilovin se zvýšil meziměsíčně o 1,2 procenta. Nejvýrazněji stouply ceny čiroku – meziměsíčně o 17,4 procenta a meziročně o 82,1 procenta. Důvodem byla převážně poptávka z Číny.
Ceny cukru meziměsíčně vzrostly o 6,4 procenta kvůli obavám o dodávky, protože produkce v hlavních zemích se snížila a poptávka z Asie je vysoká. Index cen rostlinného oleje se zvýšil o 6,2 procenta na nejvyšší hodnotu od dubna 2012. Ceny palmového oleje vzrostly už devátý měsíc kvůli obavám z nízkých zásob v hlavních vývozních zemích.
Ceny mléka a mléčných výrobků se zvýšily o 1,7 procenta. Index cen masa pak vzrostl o 0,6 procenta.
FAO také uvedla, že sklizeň obilovin za rok 2020 by měla být rekordní a první ukazatele naznačují, že letos dál stoupne.
Organizace zvýšila odhad sklizně obilovin za pěstitelskou sezonu 2020 na 2,761 miliard tun, což je o 17 milionů tun více, než čekala minulý měsíc. Proti předchozímu roku by tak sklizeň měla být vyšší o 1,9 procenta. K revizi směrem vzhůru vedly FAO nedávno zveřejněné oficiální údaje o sklizni z Austrálie, Evropské unie, Kazachstánu a Ruska, uvedla agentura Reuters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down