Do ČR se dostalo dalších 540 kg polského masa se salmonelou

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové – Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Kuřecí čtvrtky o hmotnosti 240 kilogramů putovaly z Drůbežího ráje v Březhradu do dvou restaurací v Pardubicích. „Takřka 100 kilogramů masa bylo zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX – Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí. Zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě.
Výrobcem masa byla podle veterinářů firma F. H. U. Kubex z města Jelenia Góra. Podle Michala Kubiaka ze společnosti Kubex se však veterináři spletli, sdělil, že je pouze distributorem masa. „Jsem majitelem firmy Kubex a prohlašuji, že nejsme výrobci tohoto kuřecího, ale pouze jeho distributorem,“ napsal. Výrobcem podle něj měla být firma SuperDrob s provozem v Lublinu.
Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají, informovali také polské dozorové orgány evropským systémem rychlého varování. „V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy,“ uzavřel mluvčí.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *