Chyby v pohostinství byly u 26,2 procenta kontrol

Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich, řekl včera mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně. Pokud projde novela zákona o potravinách, která přinese kontroly hotelů a dalších stravovacích zařízení od krajských hygienických stanic pod pravomoc SZPI, obává se mluvčí dalšího zvýšení zjištěných pochybení.

„Inspekce považuje fakt, že zhruba každá čtvrtá kontrola ve společném stravování zjistila porušení právních předpisů, za neakceptovatelný a dále bude vyvíjet maximální úsilí o zlepšení situace v segmentu,“ uvedla SZPI, která aktuálně kontroluje část provozoven veřejného stravování, další část je pod kontrolou krajských hygienických stanic (KHS). Podle mluvčího je pak možné, že v dalších letech, pokud bude inspekce kontrolovat i ty provozy, které jsou nyní pod KHS, chybovost vzroste, jako tomu bylo před šesti lety. Podle něj tehdy museli inspektoři vysvětlovat provozovatelům, že není normální mít neakceptovatelný hygienický stav provozu. Za šest let podle Kopřivy klesly nejzávažnější hygienické prohřešky, které vedly k dočasným uzavírkám restaurací nebo pivnic. V prvním roce museli inspektoři uzavřít 144 provozoven, v roce 2019 pak 49 provozoven. Loni šlo o 22 uzavřených provozů, rok 2020 byl ale poznamenaný pandemií koronaviru, mnoho provozů tak bylo zavřených. U nejvážnějších hygienických prohřešků tak za poslední léta klesla chybovost o více než dvě třetiny. Střední a méně závažné prohřešky problémem podle inspekce zůstávají, v roce 2015 inspektoři zjistili pochybení při 36,2 procenta kontrol, loni pak při 29,7 procenta kontrol. Podle Kopřivy se například před rokem 2015 vůbec systémově neřešilo klamání spotřebitele falšováním potravin. Příkladem je využívání levnějších složek jako používání náhražek z rostlinných tuků místo „smaženého Eidamu“ nebo levnějšího masa třeba v daňčím guláši. Podle inspekce se tyto chyby vyskytují při každé čtvrté až páté kontrole.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *