Českobudějovická pekárna zvyšuje před Vánocemi produkci strouhanky

Zatímco přes rok prodá českobudějovická pekárna firmy Penam z koncernu Agrofert 150 až 300 tun strouhanky měsíčně, na Vánoce je to 500 tun. Strouhanku z velké části vyrábí z těsta s názvem lema, ze směsi mouky, droždí a soli. Firma si od léta tvoří zásobu, aby pokryla vánoční poptávku. Těsně před Vánoci napeče desítky tisíc vánoček, všechny ručně pletené. Uvedli to ředitel budějovické pekárny Radek Paulík a Adam Sedláček z marketingu Penamu.

Strouhanka je specialitou budějovického provozu, vyráběla se tam již před rokem 1989. Produkují ji ale i jiné provozy Penamu. Hlavními výrobky jsou půlkilogramová balení strouhanky a kostky do knedlíků v gastrobaleních, vážících 15 kilogramů. Do stroje na balení letos firma investovala několik milionů Kč.

„Není to tak, že bychom upekli pár rohlíků, nastrouhali je a zabalili. Velká část se vyrábí z lemy na lince, která jede 24 hodin denně,“ řekl Paulík. Asi ze 30 procent dělá firma strouhanku z krudonů, jež vypadají jako rohlík, jen jsou menší.  „Měsíčně prodáme 150 až 300 tun strouhanky, špičkový prodej na Vánoce je 500 tun, rekord lehce přes 500 tun, na což by bylo potřeba 16,7 milionu rohlíků,“ řekl Paulík. Prodejní rekord je 240 tun strouhanky za osm dní.

Před Vánoci napeče budějovický Penam desítky tisíc vánoček. Dělá šest druhů s váhou od 200 do 600 gramů. Všechny se pletou ručně, jeden člověk zvládne vánočku za minutu. Trvanlivost je pět dní, poptávka vrcholí kolem 20. prosince. Pomáhají s nimi i brigádníci. Pekárna funguje v Budějovicích od roku 1959. Za posledních šest let firma obnovila téměř všechny technologie.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *