Ceny ministra pro vědecké pracovníky

Tradiční ceny pro mladé vědecké pracovníky za rok 2021 a také ceny za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2021 slavnostně předali v rámci agrosalonu Země živitelka náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a předseda České akademie zemědělských věd (ČAZV) Jan Nedělník. Letos bylo do této soutěže přihlášeno 59 návrhů, a to 22 na cenu pro mladé vědkyně a vědce a 37 na cenu za nejlepší realizovaný výsledek. Tyto ceny uděluje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ČAZV.

Jako nejlepší mezi mladými vědeckými pracovníky do 35 let byl vyhodnocen Ing. Roman Franěk, Ph.D., z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích za odborný recenzovaný článek Produkce kapřího potomstva prostřednictvím náhradních rodičů – karasů zlatých. Studie popisuje nové možnosti reprodukce a především uchování genetických zdrojů kapra. Druhé místo získala Ing. Klára Laloučková, Ph.D., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., za recenzovaný odborný článek „In vitro antagonistické inhibiční působení palmových olejů a jejich majoritní složky, kyseliny laurové, spolu s oxacilinem vůči bakteriím Staphylococcus aureus.“ Na třetí pozici se umístil Ing. Jakub Černý, Ph.D., z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., za recenzovaný odborný článek „Teplota vzduchu je hlavním faktorem ovlivňujícím efektivitu využití slunečního záření a ukládání uhlíku v mýtně zralých porostech smrku ztepilého pod dopadem GKZ“. Uznání ministra zemědělství a předsedy ČAZV za kvalitní dosažené výsledky pak obdržel Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze za recenzovaný odborný článek „Škody ohryzem a loupáním – klíčový faktor ovlivňující kvalitu a produkci dřeva smrkových lesů ve střední Evropě“.  Prvenství v Ceně ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2021 získal Ing. Ervín Hausvater, CSc., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod za Metodiku integrované ochrany proti plísni bramboru v nových agroenvironmentálních podmínkách. Jako druhá byla vyhodnocena Ing. Irena Němečková, Ph.D., z Výzkumného ústavu mlékárenského za užitný vzor „Hypoalergenní veganské médium pro kultivaci bakterií mléčného kvašení“. Třetí místo obsadil doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., za certifikovanou metodiku „Využití čekanky obecné ve výživě a krmení králíků“. Důraz na udržení dobrého zdravotního stavu zvířat určených pro masnou produkci (bez zvýšené potřeby léčiv a antibiotik), a tím zamezení plýtvání potravinami živočišného původu, při využití lokálních zdrojů krmiv a vedlejších produktů, je jednou z hlavních tezí programu výživy zvířat FAO a plně souzní s Cíly udržitelného rozvoje OSN. Uznání ministra zemědělství a předsedy ČAZV za kvalitní dosažené výsledky získal prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského za užitný vzor „Pivo s ovocným a kořenitým aroma“.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down