Začala sklizeň chmele s novými technologiemi, úroda se čeká průměrná

Na Žatecku začala sklizeň chmele. Pro česání využívají pracovníci nové technologie, modernizované jsou také některé sušárny. První usušený chmel z letošní sklizně přivezli do podniku Chmelařství Žatec, který sdružuje sto členů ze všech pěstitelských oblastí v České republice. Úroda se čeká průměrná.

Usušený chmel zabalený v hranolech, z nichž jeden váží zhruba 50 kilogramů, přivezl vůz ke čtrnáctipatrové budově skladu. Následovalo namátkové měření vlhkosti. "Je kolem deseti procent, což je perfektní," řekl Zdeněk Rosa, předseda představenstva podniku, který má kolem 170 zaměstnanců. Odebrané vzorky míří do laboratoře na rozbor, následovat bude třídění a na základě požadavků pivovarů zpracování do finálního produktu. "V minulosti to byl hlavně lisovaný chmel, dnes převažují granule," uvedl Rosa.
Při stálé teplotě tři až pět stupňů Celsia chmel vydrží ve skladech většinou až do dubna. Ještě dnes tu bylo několik hranolů chmele z loňské sklizně pro japonské zákazníky či pro malé pivovary, které nemají vlastní sklady. Kapacita skladu, jehož součástí je linka na zpracování lisovaného chmele, je 3000 tun.
Do chmelnic vjely stroje poprvé ve středu, k dispozici mají pěstitelé moderní technologii, kterou dodává žatecký závod Chmelařská mechanizace. "Od doby Starců na chmelu se vše posunulo hodně daleko. Tehdy česali ještě do věrtelů, pak přišly nové česačky v 70. letech minulého století a dnes jsou česačky nové. Dřív bylo potřeba na jednu 27 až 30 lidí, dnes jsou tam dvě osoby, které obsluhují celý proces česání," řekl vedoucí závodu Jan Podsedník. Na vývoji technologií se podílí zhruba 35 lidí. Dodává se do všech tří českých chmelařských oblastí i do zahraničí. "Máme vazbu po celém světě, naše zařízení mají v Německu, USA, Rusku a všude tam, kde se pěstuje chmel," uvedl Podsedník. Další rozvoj závodu závisí na personálních možnostech. "Potřebovali bychom alespoň deset dalších pracovníků v oboru zámečník či obráběč kovů," uvedl Podsedník.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down