Závad na farmářských trzích ubylo

Závad zjištěných při kontrolách farmářských trhů loni v České republice meziročně ubylo. Prohřešky kontroloři odhalili zhruba u jedné čtvrtiny z nich, o rok dříve přitom zjistili závadu přibližně u třetiny kontrolovaných tržišť. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nejčastější přestupky se podle něj týkaly nesprávného označování a balení potravin. Veterinární inspektoři kontrolují na trzích prodej potravin živočišného původu.

Počet kontrol provedených na farmářských trzích se loni zvýšil o 75 na 473. Nějaký přestupek kontroloři odhalili u 127 z nich, v roce 2013 byl problém zjištěn ve 132 případech.  „Veterinární inspektoři opět nejčastěji pokutovali prohřešky týkající se označování a balení potravin a s tím souvisící sledovatelnost,“ uvedl Pejchal. Druhou nejčetnější skupinou nedostatků byly prohřešky spojené se skladováním surovin. Šlo zejména o nevyhovující teplotu při prodeji zboží a nedostatečnou ochranu před kontaminací. „Oba roky mají společné to, že při většině akcí  byla zaznamenána více než jedna závada na akci,“ podotkl mluvčí. Ve snaze předcházet sankcím vůči prodejcům a ochránit spotřebitele SVS na svém webu již dříve publikovala „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích.
Podle průzkumu, který loni v červnu zveřejnila společnost Nielsen, na farmářských trzích alespoň někdy nakupuje více než třetina obyvatel České republiky. Lidé na trhy nejčastěji chodí pro ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a uzeniny. Na trzích hledají především kvalitu, která je podle nich vyšší než v běžných obchodech. Dle dostupných údajů se ve stejné době s různou pravidelností farmářské trhy konaly na zhruba 180 místech ČR.
Farmářské trhy obnovují téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010. Kvalita jednotlivých trhů i nabízeného zboží je podle odborníků velmi variabilní. Na některých místech se v minulosti objevovali například podvodníci, kteří nakoupili zemědělské plodiny ve velkoskladu a pak je vydávali za vlastní výpěstky.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *