Zákaz kouření může vést k zavírání restaurací, varuje svaz

Zákaz kouření v restauracích může podle Českého svazu pivovarů a sladoven způsobit zavírání restaurací zejména na menších městech a vesnicích. Řekl to dnes výkonný ředitel svazu Vladimír Balach. Varovným příkladem je v tomto směru podle něj Velká Británie. Tam podle údajů asociace Beer & Pub od zavedení zákazu v roce 2006 končí svou činnost až 1500 podniků ročně, zatímco do té doby to bylo 400 ročně. Za osm let od zavedení zákazu kouření tak svou činnost ukončilo deset tisíc hospod a barů, což je téměř pětina z jejich celkového počtu, uvedl svaz.

Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. „To je principiálně určitě v pořádku, akorát bude záležet na způsobu, jakým způsobem toho chce stát dosáhnout,“ uvedl Balach.
Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) uvítala zrušení automatů na prodej lihovin, kde byl nejvíce zneužíván anonymní výdej alkoholu mladistvým. „Ustanovení o uzavření provozoven, kde bude porušen zákaz podávání alkoholu mladistvým, je identické s návrhem UVDL, který jsme předložili již před dvěma lety po metanolové aféře,“ uvedl viceprezident unie Vladimír Darebník. Dodal, že krok vlády unie přijímá jako správný nejen z pohledu ochrany mladistvých, ale také z pohledu eliminace černého trhu s alkoholem.
Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona dnes schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *