Vzrostla produkce medu, stoupl i počet včelstev a včelařů

O desetinu na 8063 tun meziročně vzrostla produkce medu v České republice. Med zároveň mírně zdražil. Z dlouhodobého hlediska byla loňská snůška průměrná, na rozdíl od roku 2012 se však loni v důsledku příznivějšího počasí urodil i tmavý lesní med. Loni se mírně zvýšil i počet včelstev a včelařů. Informoval o tom Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů.

Zatímco v závěru roku 2012 tuzemští včelaři zazimovali 541 000 včelstev, loni na podzim to bylo 553 000. Stavy včelstev jsou zhruba o pětinu vyšší než po epidemii nemoci varroáza, která domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. Peroutka poznamenal, že je u nás asi o 150 000 méně včelstev, než by bylo potřeba, ale pořád je Česká republika z hlediska počtu včelstev na kilometr čtvereční na třetím místě v Evropské unii. Více včelstev na plochu mají podle něj pouze Řecko a Maďarsko.

V listopadu 2012 se kilogram medu prodával v průměru za 142 korun, avšak loni v listopadu zdražil o deset korun, uvádí se ve statistice na webu Českého svazu včelařů s tím, že nepatrné zvýšení ceny v loňském roce potvrdil také Peroutka.

Spotřeba medu v České republice v roce 2012 činila 0,7 kilogramu na osobu, čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici. V případě průměrné či nadprůměrné produkce a nulového vývozu by tak Česko bylo schopno pokrýt domácí poptávku pouze z vlastních zdrojů. Med se však vyváží i dováží. V roce 2012 bylo z ČR vyvezeno zhruba 1,5 milionu tun medu, dovozy dosáhly zhruba dvou milionů tun.
Počet včelařů loni meziročně vzrostl zhruba o 800 na 50 471. Pokračoval tak pozitivní trend, který začal v roce 2009 poté, co předtím včelařů dvacet let ubývalo. Podle Peroutky je dobře, že přibývá především mladších včelařů. Za jeden z důvodů opětovného zájmu o včelařství bývají označovány dotace z Evropské unie i krajských rozpočtů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu, jejíž výsledek zveřejnila loni v srpnu, polovinu v obchodní síti odebraných vzorků za falšované. Znamená to, že výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Podle Peroutky jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. V supermarketech se prý většinou prodávají směsi dovážených medů.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *