Výsledek spolupráce univerzit s praxí

Jedním z příkladů spolupráce vědy s praxí je výzkum a vývoj produktů potravinářské skupiny z Pardubického kraje ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a Vysokou školou chemicko-technologickou. Skupina nyní zahrnuje mimo výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature také další dvě nové společnosti, a to VegUp zabývající se výrobou sušených naklíčených semínek a VegSnack, která vyrábí luštěninové krekry.

„V minulém roce jsme se zaměřili na vývoj dalších zdravých výrobků, které by doplnily naše portfolio. Výrobu sušeného masa jsme proto rozšířili o další dvě společnosti, které jsou zaměřené spíše na vegetariánský a veganský sortiment,“ řekla Lucie Klokočníková, ředitelka společností Fine Gusto Nature, VegUp a VegSnack. Firma VegUp vyrábí sušená naklíčená semínka, ze kterých následně mele mouky a vločky nebo je ochutí a prodává k přímé spotřebě jako zdravou alternativu chipsů. „Při klíčení semínka získávají mnoho zdravotních benefitů. Celý proces klíčení totiž přemění složité struktury zásobních látek na jednodušší a pro člověka stravitelnější a zvýší využitelnost všech živin,“ upřesnil Pavel Doležal, jeden ze zakladatelů a jednatelů společností. Naklíčená semínka mají široké využití v kuchyni, lze je přidávat nejen do kaší a jogurtů, ale také do těstovin a zapékaných jídel. Díky tomu se významně zvýší nutriční hodnota pokrmů. Mouka z naklíčených semínek může zase vylepšit složení sladkého i slaného pečiva, aniž by negativně ovlivnila jeho chuť. Výhodou sušeného výrobku oproti doma vyklíčeným semínkům je univerzálnost použití, i to, že je vždy k dispozici v potřebném množství. V rámci distribuce do pekárenských provozů se společnost VegUp spojila také s obchodní skupinou BNG Group.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *