Výrobkem Libereckého kraje je bio okurkový sirup firmy Kitl

Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje 2019 se stal bio okurkový sirup jablonecké společnosti Kitl. Na druhém místě je malinová marmeláda Jana Kakose z Českého ráje a třetím místem ocenila porota třináctku z Pivovaru Rohozec. Vítěze soutěže i finanční odměny pro ně v celkové výši 300 000 korun dnes schválili krajští zastupitelé. Ocenění si výrobci převezmou na Krajských dožínkách, které budou v sobotu 7. září ve Studenci na Semilsku, řekl radní pro zemědělství Jiří Löffelmann.

Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, letos se tak uskutečnil už 16. ročník. Za dobu její existence se o titul ucházelo více než 700 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny, proto kraj jejich počet zúžil. Porota letos posuzovala 75 výrobků.  Vedle již zmíněných tří vítězů, kteří zároveň vyhráli ve svých kategoriích, ponese označení Výrobek Libereckého kraje 2019 také Vepřové maso na kmínu z firmy Podkrkonošská uzenina, zrající ovčí sýr od Michala Sabáčka z Nové Vsi, moravský koláček dvojctihodný od Ivany Hollanové z Mimoně. Ocenění převezme i tartaletka s ovocem z Jizerských pekáren, jablko s mrkví z Moštovny Lažany a také medvědí česnek v přepuštěném másle od Martiny Papežíkové z Turnova.
Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí. Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení „Výrobek roku Libereckého kraje“.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *