Výroba masa na jižní Moravě klesla o tři procenta

Množství vyrobeného masa na jižní Moravě loni klesalo desátý rok po sobě, meziročně o tři procenta na 32 748 tun. V posledních letech stejně jako loni jde pokles na vrub menšímu počtu chovaných prasat a tedy menšímu množství vyrobeného vepřového. Naopak výroba hovězího a telecího třetím rokem po sobě mírně rostla. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Výroba vepřového se stále nevyplácí kvůli levnému dovozu ze zahraničí. Na jižní Moravě je nevýhodná i kvůli tomu, že v posledních letech bývá kvůli suchu slabší úroda, a zemědělci tak musejí dokupovat krmivo. Potravinová soběstačnost u vepřového už v České republice klesla pod 50 procent, což znamená, že zhruba polovina spotřebovaného masa je z dovozu.
Cena vepřového na světových trzích významně kolísá. Na dno, kdy stál kilogram 23 korun, klesla koncem roku 2016. Loni se cena začala pohybovat mezi 35 až 50 korunami, avšak ve druhé polovině roku znovu prudce klesala ke 30 korunám.
I přes pokles zůstává výroba vepřového na jižní Moravě dominantní, loni se ho vyrobilo 29 900 tun. Pokles počtu poražených prasat byl přes dvě procenta, což znamená o více než 7000 kusů na 326 200 kusů. V posledních letech je relativní úbytek porážek poměrně setrvalý a pohybuje se nejčastěji od tří do pěti procent.
Hovězího se vyrobilo více téměř o čtyři procenta, což je nárůst o 100 tun na 2800 tun. Počet poražených zvířat se zvýšil o 150 kusů na 8350.
Podíl skopového zůstává zanedbatelný. Loni se produkce zvýšila ze čtyř na pět tun, což odpovídá 350 poraženým kusům ovcí či jehňat.
I přes celkový pokles vyrobeného masa se zvýšil podíl kraje na republikovém celku o 0,2 procentního bodu na 11,7 procenta.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *