Vimperská masna ukončila výrobu

Vimperská masna, která fungovala od roku 1963, ukončila výrobu. Podnik, který v posledních letech stagnoval, se navzdory plánu nedostal do zisku, proto zastavil výrobu. Na svém webu to v úterý uvedl Český rozhlas a informaci potvrdil generální ředitel společnosti Jaromír Kloud.

Vimperk tak přišel po Šumavanu a Jitoně o další tradiční podnik. Ve Vimperské masně nyní pracovalo zhruba 55 lidí, kteří teď budou bez práce, všichni dostali výpověď. Hlavním důvodem je, že se nepodařilo naplnit podnikatelský plán na dosažení obratu jak v penězích, tak v tunách za určené období. Teoreticky se to mohlo zvládnout, kdyby se to období prodloužilo, ale to akcionáři neschválili, řekl Kloud.

Masna, která v poslední době vyráběla hlavně výběrové uzeniny, měla problém s výší obratu. Vedení se chtělo dostat do zisku, to se nepovedlo, a proto zastavilo výrobu. Nyní hledá investora nebo kupce.

Podle starostky města Jaroslavy Martanové by propuštění zaměstnanci masny neměli mít problém najít novou práci. Ve Vimperku je totiž nízké procento nezaměstnanosti a stálá poptávka po pracovních silách, protože tam působí několik větších zaměstnavatelů. Nezaměstnanost v celém Jihočeském kraji činila v prosinci na 4,3 procenta.

Masna je nyní zakonzervovaná. Firma nic nerozprodala, technická zařízení ani auta. To znamená, že stačí otočit klíčem a může se jet dál, dodal Kloud.

Vimperská masna fungovala od roku 1963, v posledních letech podnik stagnoval a omezoval produkci. Dřív tam pracovalo až 250 zaměstnanců, ještě v roce 2008 zaměstnávala masna 160 lidí. Nyní měl podnik asi 55 pracovníků. Společnost se zabývala porážkou jatečných zvířat, vyráběla všechny druhy výsekových mas a přes sto druhů masných výrobků, trvanlivých salámů a specialit.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *