Veterináři zesílili kontroly polského masa, jsou stále namátkové

Čeští veterináři zesílili kontroly dováženého polského hovězího masa, kontroly jsou však stále namátkové. Na kontroly veškerého dováženého hovězího veterináři nemají dostatek lidí, řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Přesné údaje o počtech kontrol po zesílení zatím neměl. Hlavní polský veterinář dnes oznámil, že z Polska se vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Maso se dostalo do deseti zemí Evropské unie, Česká republika mezi nimi není. Naopak na Slovensku ho skončilo 300 kilogramů.

„Krajské veterinární správy dostaly za úkol provádět intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství a při plánování svých kontrol brát v potaz zvýšenou rizikovost této komodity,“ uvedl Majer. „Pokud se zachytí hovězí maso z tohoto regionu, bude vyšetřeno na rezidua veterinárních léčiv a při podezření na zdravotní závadnost bude pozastaveno v místě určení zásilky až do výsledků vyšetření,“ dodal.
Příjemci masa v ČR podle něj loni nahlásili přes 14 tisíc tun hovězího masa, které obdrželi z Polska. Do ČR cestovalo skoro ve 28 000 dodávkách. Z něj veterináři při zhruba 350 kontrolách prověřili kolem 600 tun masa. „Nějaká závada byla zjištěna zhruba u 30 kontrol. Téměř ve všech případech se jednalo o nenahlášení zásilky tak, jak ukládá zákon, v několika případech pak o nedostatky ve značení či dokumentaci,“ uvedl Majer. Dodal, že nebyly zjištěny žádné závažné závady, na jejichž základě by zásilka byla vrácena do místa původu nebo zlikvidována v asanačním podniku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *