Veterináři kontrolovali stravovací zařízení, chybovalo z nich patnáct procent

Veterináři od začátku roku do září zkontrolovali 5500 stravovacích zařízení, chyby našli u 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal, podle kterého byly uděleny pokuty v řádech milionů korun. V Praze pochybila třetina podniků.

Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od ledna do září zjistili 2686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole, řekl mluvčí.
Skoro pětina závad byla u sledovatelnosti potravin, provozovatelé nejčastěji nebyli schopni předložit nabývací dokumenty potravin. V lednicích a mrazicích boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu, popsal nejčastější chyby Pejchal.
Druhým nejčastějším problémem bylo označování potravin, většinou šlo o neoznačené mrazené maso. V desetině závadných případů nebylo dodržené datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.
Veterináři zjistili i hrubé porušení hygienických předpisů. Ve 128 případech dala SVS podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo hygienikům, kteří v některých případech provozovnu zavřeli. Například v minulém týdnu našli středočeští veterináři v Restauraci U Kostela v Čechticích myší trus, zaměstnanci podle Pejchala neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření, dodal.
Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od nového roku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *